A Ravensburger (nagy múltú német kiadó) 2004-es klasszikusa elsősorban az ügyes kezű, gyors építészeknek kedvez. A szabályok nagyon egyszerűek, könnyen taníthatóak, a játék hossza 20-30 perc, 2-4 játékos részére, de minden játékosszámmal ideálisnak hat, gyakorlás gyanánt még egyedül is működhet.

 A Ravensburger családi játékaira általában jellemző, hogy könnyedek, hamar egyértelmű lesz a játékosoknak, hogy mi a dolguk, hogyan tudnak eredményesek lenni. A Make ’n’ Break ebben a tekintetben egy “építős társas”, ahol a játékosok megpróbálnak minél gyorsabban építeni, és semmi több.

 Játékmenet

A játékos a körében dob egy kockával, hogy mennyi ideje lesz építeni, ezt beállítjuk a visszaszámoló órán, aztán kezdődhet az építés. Az építendő feladatokat egy pakliból húzza a játékos, ezek összetettsége változó (1-3 pontértékkel), amint sikerült a megfelelő színű hasábokkal létrehoznia a kívánt formát, a kártyát elteheti és felcsaphat egy újat. Amint kattant az óra, lejárt az idő, jön is a következő játékos. Összesen 4 fordulót követően, aki több pontot gyűjtött, győz.

Személyes véleményünk

A játék egyik legizgalmasabb része a szerencse szerepe. Az építés motívuma egyértelmű, de nem mindegy mennyi ideje van a játékosnak építeni, ezt a dobókocka dönti el, illetve, hogy milyen komplexitású-pontozású feladatot húz. Eleinte ez a random faktor zavart bennünket, aztán már az első játék végére, mivel mindenki többször kerül sorra, ez elsimulni látszódott és plusz mókafaktorként volt jelen. Próbáltuk a játékot enélkül is, de jóval szárazabbnak hatott, és helyesen játszva végül minden party alatt igazságosnak érződött a győzelem, tényleg az győzött, aki a legügyesebb volt.

A komponenseket korrektnek éreztem. A felhúzós óra kellően látványos alkatrész, a kártyák is rendben vannak, illetve a fahasábok is jó tapintásúak, vastagok, ez azért is fontos, mert sokat dolgozunk velük, kellően nagyok, szuperek. A dobozméret lett szerintem picit túlzó, elfértek volna az alkatrészek kompaktabb kiszerelésben is, a játékszabály pedig a kiadó szokása szerint fekete-fehér, többnyelvű.

Fontos tudni, hogy a játék sajátja az óra hangja, ez zavaró lehet a többieknek aki éppen nem játszanak, ezért azt javaslom, hogy aki jelen van, csatlakozzon a játékhoz.

Összefoglalás

Azt érzem, hogy ez a családi a játék nem vállal sokat (építs gyorsan), de azt maradéktalanul teljesíti, sőt az elsőre fölöslegesnek tűnő óra is játéktechnikailag helyére került. A Make ’n’ Break kellően rövid és egyszerű darab, méltó arra, hogy príma építkezős családi játéknak ajánljam, melyen egyszerűsége miatt nem fogott az idő.

Ha megtetszett, a REGIO JÁTÉK kínálatában megtaláljátok:
https://www.regiojatek.hu/termek-59448-make_break_tarsasjatek.html

Similar Posts