Játéktervezés

Alkotó ember vagyok, a társasjáték tervezés számomra a társasjáték rajongásom szerves része, önmagam egyik legteljesebb megvalósítása. 2013 óta tervezek társasjátékokat, főleg könnyedebb party-családi játék kategóriában. Fő célom a „nem társasjátékos” emberek bevonása, így szeretek a játékaimra, mint első lépcsőfokokra gondolni egy csodálatos úton, mely a modern társasjátékok varázslatos világába vezet.

Az egyik kiemelkedő szakmai példakép számomra a híres matematikus és játéktervező, dr. Reiner Knizia, aki számtalan emberrel ismertette meg a társasjátékozást. Híres gondolata, hogy „egy játék akkor van kész, ha már nem tudunk elvenni belőle anélkül, hogy a lényege sérülne”. Számomra is tervezői/fejlesztői minta a „kevesebb több” szabály. Szeretem, amikor egy-két stabil, könnyen követhető szabály mentén nyílik ki a játék belső univerzuma.

Játékot készíteni számomra emellett nagy felelősség is, mert hiszem, hogy a „játék a lélek ideális állapota”. A társasjátékok érzéseket váltanak ki a játszókból, optimális esetben pozitív, energizáló hatással bírnak. Ha megszületik a valódi játékélmény, a flow-ban lévő játékos közelebb kerül saját magához, és játéktól függően játékostársaihoz is.

 2018-ban a Gémklub gondozásában megjelent IGEN? című társasjátékom főleg ezt a közeledést keresi társasági, mind lelki értelemben. A játék vállalja, hogy olyan izgalmas, váratlan, lebilincselő kérdéseket tesz föl, amelyeken nem mindennap gondolkodik el az ember, pláne nem a játékostársaival kapcsolatban.

A folytatás 2019 őszén jelenik meg IGEN? És… címmel, mely az eredeti társasjátékot 12 főre bővíti, de az eredetitől függetlenül is játszható, nagy nevetéseket és mély beszélgetéseket ígérő party játék. Büszke vagyok rá, hogy a feleségemmel Rékával olyan új 440 kérdést gyűjtöttünk össze, melyeken keresztül még többet megtudhatnak majd egymásról az együtt játszók. 

A közeljövőben is a megkezdett úton tervezek tovább haladni: szeretnék egyszerű, rövid és a nagyközönség számára is könnyen befogadható játékokat készíteni. Szerencsére a tervezés nem csak a munkám, de a hobbim is, így számos játékom áll jelenleg is sorban, hogy termékek lehessenek Magyarországon és külföldön. 

Győri Zoltán Gábor